Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Uborka mag AKCIÓ

30 % AKCIÓ AMÍG A KÉSZLET TART!!! 

VEGYE MEG MOST OLCSÓN, AMIT VETNI SZERETNE!!!

Fürtös uborka

FÜRTÖS UBORKA  1 gramm kb. 35-38 szem 300 ft / TASAK  

 

KÍGYÓ UBORKA MAG ÁRA  2 SZEM 200 FT

NE FELEJTSE EL A KAPROT SEM HOZZÁ 

 

Az 5 leggyakoribb hiba, amit az uborkatermesztés során elkövethetünk a kiskertben

Ne legyen kicsi és keserű.

Uborka nevelgetésével sokan megpróbálkoznak a hobbikertben, népszerű zöldség ez a meleg- és vízigényes növény. Annak érdekében, hogy jó termésünk legyen, és ne legyen keserű sem, érdemes áttekinteni, hogy melyek a leggyakoribb hibák az uborkatermesztés során!

1. Túl korán vetjük el a magokat vagy ültetjük ki a palántákat

Az uborka kiültetésével célszerű májusig, a fagyok elmúltáig várni. A nyári zöldségnek humuszban gazdag, laza talajra van szüksége, amely gyorsan felmelegszik és elegendő vizet tud megtartani. Alapvetően az uborka sok fényt és meleget igényel. A közvetlenül a szabadföldbe történő vetéssel várjunk addig, amíg a föld kellően fel nem melegszik, min. 13 °C-ra. Ha korábban vetjük, használjunk fekete mulcsfóliát, ami kb. 4° C-kal növeli a talaj hőmérsékletét. A filctakarás vagy üvegfedés is hasznos lehet a fiatal növénykéknél, mivel segít megtartani a hőt. A salátauborka palántáit gyakran a házban neveljük, majd üvegházba ültetjük ki: itt is ügyelni kell azonban a túl korai kiültetés elkerülésére, 2-3 héttel a tervezett kivitel előtt vessük csak el a magokat. Ellenkező esetben túl nagyra nőnek a növények, mire a szabadföldbe kerülnek. A csírázáshoz ideális a 25-28 °C-os hőmérséklet, utána némileg hűvösebbre, 19-20°C-ra célszerű a növényeket állítani. Amikor már két valódi levelük is megjelenik, ki lehet ültetni a palántákat.

uborkatermesztes ot hiba 02

2. A talaj elhanyagolása

Mindegy, hogy szabadföldről vagy üvegházról beszélünk, az uborkának laza, humuszban gazdag talajra van szüksége. Sekélyen gyökerezik, fontos a jó talajszerkezet. Trágyázni ideális a félig érett, szalmás lótrágyával, amit már előzőleg bedolgozunk az ágyásba. Érett komposztot is használhatunk, amit apróra vágott szalmával gazdagíthatunk. Levágott füvet, mulcsot is elteríthetünk a tövek körül, a talajt lazán és nedvesen tartja. Az uborkát szüret után négy évig ne termesszük ugyanazon a területen, ellenkező esetben talajfáradtság lép fel.

3. Nem ügyelünk a sor és tőtávra, valamint a támasztékra

Az uborka gyakran küzd a lisztharmattal és egyéb gombás fertőzésekkel, ezek kivédése érdekében már az ültetésnél ügyelni kell a zsúfoltság elkerülésére. Sortávra 130-170 cm, tőtávra 45-55 cm ajánlott az üvegházban, szabadföldön a tenyészterület 100 x 40 cm. Így a növények könnyen megszáradnak, nem terjed köztük könnyen a fertőzés. A támaszték is fontos, hogy a növény ne a földön heverjen.

uborkatermesztes ot hiba 03

4. Rosszul locsoljuk

A jó termés érdekében az uborkát folyamatosan elegendő vízzel kell ellátni. Alapszabályként alkalmazható, hogy minden szüretelendő kilogramm zöldség 12 liter vizet igényel. Különösen magas a vízigénye akkor, amikor az első terméseket hozza. Szárazság esetén is fokozott mennyiségben locsoljuk, naponta, legjobb a reggeli órákban, nem túl hideg, állott vízzel. Így elkerülhetjük a keserű zöldségek fejlődését, és napközben a növények levele-töve körül is felszárad a víz.

5. Elfeledkezünk a tápanyagpótlásról és a tisztogatásról

A növekedési időszakban nem csak sok vizet igényel a növény, de trágyázni is ajánlatos, elsősorban a szerves zöldségtrágyák javasolhatók. A biokertészek a csalánlevet is ajánlják 1:10-es hígításban. Az egészséges növekedés érdekében különösen ajánlott a sűrű lombozat mértékét csökkenteni. Hasznos lehet kb. 80 cm-es magasságig minden oldalhajtást az első levélre visszavágni. A főbb hajtásokat se hagyjuk túl hosszúra, rövidítsük meg őket.