Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fűszer és gyógynövények

Egynyári Fűszer és Gyógynövény

Fűszerkert: A zamatos, ízletes ételeknek elengedhetetlen kelléke a friss fűszernövény. Ha van egy kis kertünk vagy erkélyünk, bátran készítsünk fűszerkertet. Nagyobb erkélyládát, vagy dézsát is beültethetünk fűszernövényekkel. A kertnek egy olyan részére tervezzük az ágyást, ahol sok napsütés és meleg éri a növényeket, hiszen a legtöbb fűszernövény mediterrán vidékről származik, így fontos a napsütés a megfelelő fejlődéshez.
*Bővebben>

Kapor képe
505000
KAPOR
Legelterjedtebb egyéves fűszer-növényünk, nem hiányozhat a konyhakertből. Napos helyet, tápanyagban gazdag talajt igényel. Szakaszosan vetve mindig friss és zsenge hajtásokat nyerünk. Jó szomszédja a babnak, borsónak, uborkának, céklának és hagymának. Felhasználás: uborka konzerválásához, fűszerecet készítéséhez, saláták ízesítéséhez. A leveles hajtásokat frissen vagy szárítva használjuk....
*Tovább>
3 g, ára: 210Ft
  tasak  
Ánizs képe
522000
ÁNIZS
Egyéves, 30-50 cm magas növény. Napos helyet, tápanyagban dús talajt igényel. Termése VIII-IX. hónapban érik. Vontatottan kel ezért a vetést tartsuk gyommentesen! 
Felhasználás: magját az édesiparban sütemények, likőrök ízesítésére használják. Teakeverékekben szélhajtó, nyálkaoldó, emésztést serkentő összetevő.
 
2 g, ára: 210Ft
  tasak  
Bazsalikom képe
523000
BAZSALIKOM
Egyéves 40-50 cm magas, meleg- és fénykedvelő növény. Levelei közepes méretűek, virágai rózsaszínek. Kiváló aromájú.
 
2 g, ára: 210Ft
  tasak  
Bazsalikom piros képe
523100
BAZSALIKOM PIROS
Egyéves 40-50 cm magas, meleg- és fénykedvelő növény. Levelei olívzöld színűek, lila erezettel. Virága rózsaszínűek. Dekoratív növény, díszkertbe is ültethető. Kiváló aromájú.
 
1 g, ára: 210Ft
  tasak  
Bazsalikom citromillatú képe
523200
BAZSALIKOM CITROMILLATÚ
Egyéves, 40-50 cm magas, meleg- és fénykedvelő növény. Levelei közepes méretűek, virágai rózsaszínek. Kiváló aromájú, az egész növény citrom illatú.
 
1 g, ára: 210Ft
  tasak  
Bazsalikom fahéjillatú képe
523300
BAZSALIKOM FAHÉJILLATÚ
Egyéves, 40-50 cm magas, meleg- és fénykedvelő növény. Levelei olivzöld színűek, lila erezettel. Virága rózsaszínű. Dekoratív növény, díszkertbe is ültethető. Kiváló aromájú, az egész növény fahéj illatú.
 
1 g, ára: 210Ft
  tasak  
Borsfű (Csombor) képe
524000
BORSFŰ (CSOMBOR)
Erdélyben különösen kedvelt fűszernövény. Illata a borséra emlékeztet. Szára 30-50 cm magas, elágazó. Virága fehér vagy rózsaszín. 
Felhasználás: leveles, virágos hajtásait júliusban és szeptember végén vághatjuk. Húsokhoz, babhoz, hurkához, káposztához használható fűszerként. Erdélyben a borsikafüvet egy szál kaporral összekötve főzik bele a káposztába.
 
1 g, ára: 210Ft
  tasak  
Kerti Borágó képe
525000
KERTI BORÁGÓ
Egyéves, uborka illatú fűszer- és gyógynövény. A növény 30-50 cm magas, szára és levelei is szőrösek. Csüngő kék virágai jó mézelőek. Áprilisban vethetjük 25-30 cm-es sortávolságra.
 
1 g, ára: 210Ft
  tasak  
Koriander képe
530000
KORIANDER
Erősen elágazó, 40-60 cm magas szárú, egyéves növény. Virágai fehérek vagy halványpirosak. Fűszerként megszárított, sárgásbarnás magjait hasznosítjuk. 
Felhasználás: kenyerek és pékáruk, mézeskalácsok, édességek, szószok, hús- és vadételek, hús- és sonkapácok, marinádok, likőrök, stb. ízesítésére használjuk. Az indiai konyha jellegzetes fűszere. Teakeverékben vértisztító, emésztést
*Tovább>
2 g, ára: 210Ft
  tasak  
Majoranna képe
535000
MAJORANNA
A magyar konyha legrégibb fűszere 30-40 cm magas, dúsan elágazó, egyéves növény. Meleg- és fényigényes. 
Felhasználás: Használhatjuk levesekhez, főzelékekhez, különféle húsokhoz, vadételekhez, egyes tésztafélékhez stb. Teája idegnyugtató, köhögéscsillapító, étvágygerjesztő, szélhajtó hatású. A magas vérnyomásúak azonban mérsékelten használják.
 
0,5 g, ára: 210Ft
  tasak  
Muskotályzsálya képe
537100
MUSKOTÁLYZSÁLYA
Terebélyes, 1 m magas, kétéves fűszernövény. Első évben csak tőlevélrózsát fejleszt, csak az áttelelés után képez szárat. 
Felhasználás: a második évben júliustól vágjuk levél nélküli virágzatát (a teljes virágzás után 8-10 nappal). Kellemes ámbra illatú. Muskotály zamatú borok készítésére használható. Teája külsőleg gyulladásokra borogatásként használható, belsőleg felfúvódás ellen
 
1 g, ára: 210Ft
  tasak  
Kerti zsázsa képe
539000
KERTI ZSÁZSA
A legrövidebb tenyészidejű zöldségnövény. A vetés után már 12-14 nappal fogyasztható, télen a konyhaablakban is termeszthető. Tálcán vagy szűrőpapíron is kicsírázik. 
Felhasználás: tormához hasonló, kellemesen csípős íze van. Magas C-vitamin-tartalmú, frissen vajas kenyéren és salátákban fogyasztható. A népi gyógyászatban is használják: vértisztító, gyulladáscsökkentő, emésztést előse...
*Tovább>
2 g, ára: 210Ft
  tasak  
Sáfrányos szeklice képe
558100
SÁFRÁNYOS SZEKLICE
Virága természetes színezőanyag. Egyéves, 80-100 cm magas, dísznövényként is vethető gyógynövény. Napfény- és melegigényes, szárazságtűrő. Vetés: március közepén 25-30 cm-es sortávolságra, 3-4 cm mélyen. 
Felhasználás: virágait 3-4 héten át gyűjthetjük, június-júliusban. Szirmait ételek, italok, gyógyszerek színezésére használják. Magjából értékes olajat préselnek, egészben pedig kívá...
*Tovább>
2 g, ára: 210Ft
  tasak  
Körömvirág képe
558400
KÖRÖMVIRÁG
DÍSZ- ÉS GYÓGYNÖVÉNY 40-70 cm magas, egyéves, lágyszárú növény. Június elejétől a fagyokig folyamatosan virágzik. 
Felhasználás: fűszerként az ételeknek sárgás színt és enyhén csípős ízt ad. Virágszirmait használhatjuk rizs, hal és húsleves ízesítéséhez. Teája kiválóan alkalmazható epehólyag-gyulladás ellen, gyomor- és hólyaghurut kezelésére, de jó görcsoldó és fertőtlenítőszer...
*Tovább>
1 g, ára: 210Ft
  tasak  
Kamilla képe
570000
KAMILLA
A legrégebben ismert gyógy- növényeink egyike. Csöves szárú, 10-30 cm magas egyéves, áttelelő növény. Napos termőhelyet igényel. 
Felhasználás: a szárított virágaiból készült tea gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és görcsoldó hatású. A kozmetikai iparban is gyakran alkalmazzák.
Tipp: 
Tudta, hogy ha kamillát ültetünk a házikertbe, több káros rovart távol tartunk a veteményestől...
*Tovább>
0,5 g, ára: 210Ft
  tasak  
Metélőpetrezselyem képe
620100
METÉLŐPETREZSELYEM
A lombjáért termesztjük, főként ételek díszítésére, ízesítésére használjuk.
 
2 g, ára: 210Ft
  tasak
Évelő Fűszer és Gyógynövény

Fűszerkert: A zamatos, ízletes ételeknek elengedhetetlen kelléke a friss fűszernövény. Ha van egy kis kertünk vagy erkélyünk, bátran készítsünk fűszerkertet. Nagyobb erkélyládát, vagy dézsát is beültethetünk fűszernövényekkel. A kertnek egy olyan részére tervezzük az ágyást, ahol sok napsütés és meleg éri a növényeket, hiszen a legtöbb fűszernövény mediterrán vidékről származik, így fontos a napsütés a megfelelő fejlődéshez.
*Bővebben>

Citromfű képe
526000
CITROMFŰ
Jó mézelő, akár egy méter magasra is megnövő évelő félcserje. Fény- és melegkedvelő, jól tűri a szárazságot. 
Felhasználás: friss a citromillatra emlékeztető levelét saláták, gyümölcslevesek, mártások, főzelékek, töltelékek, gomba-, szárnyas- és vadételek, fűszerecetek ízesítésére használjuk. A hivatalos orvoslás a citromfű alkalmazását a következő területeken javallja: idegrendszeri ...
*Tovább>
0,5 g, ára: 210Ft
  tasak  
Orosz tárkony képe
527000
OROSZ TÁRKONY
Jellegzetes erdélyi fűszer. Elágazó szárú, 1-1,5 m magasra növő évelő növény. Levelei hosszúkásak. A hajtáscsúcsokon júniustól jelennek meg zöldes virágbugái. Napfényes helyet, humuszban gazdag talajt, rendszeres öntözést igényel. A virágszárakat távolítsuk el, hogy több friss hajtást hozzon. Késő ősszel vágjuk vissza 5-6 cm-re. 
Felhasználás: frissen vagy szárítva báránysültek, vadas...
*Tovább>
0,25 g, ára: 210Ft
  tasak  
Izsóp képe
528000
IZSÓP
A középkor jellegzetes fűszere, mely napjainkban újra kezd elterjedni. Évelő, kissé kámforos illatú, 40-50 cm magas félcserje. Virágai kékek, rózsaszínűek vagy fehérek.
Felhasználás: Leveleit, zöldség- és gyümölcssaláták, levesek és szárnyas húsok ízesítésére valamint teák készítésére használhatjuk. Görcsoldó, gyulladásgátló, nyálkaoldó, nyugtató és szélhajtó hatású. Tehetjük szobaill...
*Tovább>
1 g, ára: 210Ft
  tasak  
Levendula képe
531000
LEVENDULA
Melegkedvelő, évelő, illatos félcserje. A kifejlett növény 50-100 cm magas, a bokor átmérője 50-60 cm. Álfüzér virágzatán színei ibolyakék, élénk kék, kékeslila és árnyalataik. Szárazságtűrő. Június elejétől július közepéig virágzik. Tavasszal tűzdeljük, ősszel ültetjük végleges helyére 50x100 cm-es térállásban. 
Felhasználás: Illóolajának legértékesebb összetevői
 
0,5 g, ára: 210Ft
  tasak  
Lestyán képe
533000
LESTYÁN
Erőteljes növekedésű, évelő növény. A nedves, nyirkos talajokat kedveli.
Felhasználás: Elsősorban vegetanövényként használják, zöld leveleit levesek és egytálételek fűszerezésére használják. Gyógyhatása is ismert, vizelethajtó, epekő- és húgykőoldó, emésztést serkentő hatású. A lestyánból készített tea gyorsan mérsékli a gyomorfájdalmakat, és méregteleníti a szervezetet, ha például tú...
*Tovább>
1,5 g, ára: 210Ft
  tasak  
Szurokfű (oregano) képe
534000
SZUROKFŰ (OREGANO)
Mediterrán ételek fűszere. 50-60 cm magas, elterülő, évelő félcserje. Szárazságtűrő. Apró lilásbordó virágai júniustól szeptemberig nyílnak. 
Felhasználás: a pizzák nélkülözhetetlen fűszere, de paradicsomos ételek, roston sültek, illetve párolt zöldségek remek ízesítője is. A virágjából főzött tea jó megfázás és fejfájás ellen. Étvágygerjesztő hatású és segíti az emésztést
 
0,5 g, ára: 210Ft
  tasak  
Rozmaring képe
536000
ROZMARING
A francia és az olasz konyha fűszere. Évelő, 150 cm magas örökzöld félcserje. Meleg- és fényigényes. Ősz vége felé a töveket takarni kell, vagy fel kell szedni és fagymentes helyre vinni. A déli melegebb részeken áttelel.
Felhasználás: a francia és az olasz konyha leggyakrabban használt fűszere. Húsételekhez, babhoz, levesekhez, szószokhoz használjuk. Átható aromája miatt kis mennyisé...
*Tovább>
0,125 g, ára: 210Ft
  tasak  
Orvosi zsálya képe
537010
ORVOSI ZSÁLYA
Terebélyes, 50-70 cm magas, évelő félcserje. Vetés: Tavasszal szabadágyba vetjük, majd a palántákat szeptember végén ültetjük állandó helyükre, 70x40 cm-es térállásban. A második évben 10-15 cm-re visszavágjuk, hogy bokrosodjon. 
Felhasználás: a szárított leveleiből készült tea felfúvódás ellen, külsőleg borogatásként gyulladáscsökkentő hatású. Önállóan vagy más fűszerekkel
 
1 g, ára: 210Ft
  tasak  
Kakukkfű képe
538000
KAKUKKFŰ
Kellemes illatú, 20-30 cm magas, kúszó, évelő félcserje. Rózsaszínes virágai május-júniusban nyílnak. 
Felhasználás: az egész növény kellemes illatú. A második évtől szedjük virágos szárát. Fűszerként salátákhoz, levesekhez, húsokhoz használjuk. A diétás ételek ártalmatlan fűszere, a növényi ecetek egyik fontos anyaga. Teafőzete szélhajtó, étvágyjavító és köhögéscsillapító. Fürdővizek...
*Tovább>
0,5 g, ára: 210Ft
  tasak  
Bíbor kasvirág képe
558200
BÍBOR KASVIRÁG
Vágott virágnak is kiváló évelő növény, melynek gyökereiből és leveleiből homeopátiás szereket készítenek. A növény 80-120 cm magas. A 8-10 cm széles fészekvirágzatok a felül gyéren elágazó szárak csúcsán, egyesével nyílnak. Júliustól szeptemberig virágzik. 
Felhasználás: Kivonatát belsőleg, főleg az immun működés javítására használják. Külsőleg alkalmazva gyulladás gátló. A hatóanyag...
*Tovább>
0,5 g, ára: 210Ft
  tasak  
Metélőfokhagyma képe
558500
METÉLŐFOKHAGYMA
Évelő, 25-30 cm magas fűszernövény. Levelei nem csövesek, mint a snidlingé, hanem laposak és húsosak. Az egész növény fokhagymaillatú. A napos, tápanyag dús helyeket kedveli. Ősszel ültessük át cserépbe és vigyük be a konyhaablakba, így egész télen át szedhetjük. 
Felhasználás: júliustól vághatjuk leveleit, melyeket saláták, tojásételek, túró ízesítésére használunk. Nyers fogyasztása ...
*Tovább>
1 g, ára: 210Ft
  tasak  
Metélőhagyma képe
627000
METÉLŐHAGYMA
80-160 cm magas, bokrosodó növény. Tűlevelei nagyok, szár-levelei kisebbek, karéjozottak, szára és levelei szőrösek. Virágai dús álfüzérekben nyílnak, 7-10 cm nagyok és általában teltek, gazdag színárnyalatúak. Házi körülmények között cserepekbe vagy ládákba vetjük. A mag sötétben csírázik, a kelésig takarjuk. Nem fagyérzékeny, a tűzdelt palánták már áprilisban kiültethetők. Összefüggő szín...
*Tovább>
1 g, ára: 210Ft
  tasak

Kétéves Fűszer és Gyógynövény

Konyhakömény képe
545000
KONYHAKÖMÉNY
Kétéves növény. Első évben tőrózsát fejleszt, a második évben hozza kaszattermését. Nagyon kedvelt fűszer.
 
2 g, ára: 210Ft
  tasak .

A halványító és metélő zeller termesztése kiskertben

METÉLŐZELLER ÁRA  210 FT

Télen nyáron szedhető finom fűszer és gyógynövény. Gumót nem fejleszt, így nincs gond a téli tárolásával. Kiváló növény minden háztartásban.