Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSERESZNYEPARADICSOM LEGJOBB FAJTÁI

Cseresznyeparadicsom: A Termesztés Legjobb Fajtái És Tulajdonságai

 

 
 

A cseresznyeparadicsom (Solanum lycopersicum var. Cerasiforme) gyakran megtalálható a piacokon és üzletekben, ahol a sült saláta kitûnõ és spárga polcok szomszédságában vannak. Semmi sem akadályozza meg abban, hogy otthon előállítsa a bemutatott típusú paradicsomot.

A cseresznye paradicsom általános jellemzői

A cseresznyeparadicsom szülőföldje Latin-Amerika. Oroszország éghajlati viszonyai között a paradicsom is jól növekszik, de csak megfelelő ellátással. A cseresznye nem olyan termékeny, mint a hagyományos paradicsom, de sokkal táplálóbb. Ha a nagy gyümölcsű fajták 4% szárazanyagot és cukrokat tartalmaznak, akkor a cseresznye - akár 12% -ot is tartalmaz. Ez lehetővé teszi azokból édes szószok, tésztafélék és gyümölcslevek elkészítését.

Cseresznyefajták nyílt talajon

Cseresznyeparadicsom szabadon termeszthető. Az ilyen típusú termesztéshez a legjobb fajták vannak:


 
 
 • Fekete cseresznye (Nigrum cerasis). Magas bokor. A gyümölcs fekete, megjelenésében hasonló a cseresznyehez. A paradicsom átmérője 2,5 cm, íze lédús, élénk.
 • Méz csepp (Gutta mellis). A gyümölcs sárga, körte alakú, kb. 15 g súlyú. A bokor magas. A kefén legfeljebb 9 gyümölcs képződik. Sok mostohatestvért ad.
 • Fehér ribizli (Albus Ribes). A gyümölcs kerek, krémszínű, legfeljebb 20 g tömegű, ízletes. A kefén legfeljebb 10 paradicsom képződik. A gyümölcsök kiválóan alkalmasak konzervkészítésre és friss étkezésre.
 • cseresznye (Cerasis). A gyümölcs sötétvörös, kerek, súlya legfeljebb 25 g, a bokor magas. A kefén legfeljebb 20 gyümölcs képződik.
 • Boucicaut (Boucicaut). A bokor magas. A termelékenység jó. A paradicsom vörös, édes, legfeljebb 1 cm átmérőjű, bojtál növekszik.
 • Sárga cseresznye (Flavo cerasa). Támogatást igényel. Korai érési fokozat. A kefén legfeljebb 40 gyümölcs képződik.

 
 

 

Fajta cseresznye paradicsom otthon termesztésre

A cseresznye otthon termeszthető az ablakpárkányon. Leggyakrabban a hibrideket használják erre a célra:

 • F1 Cherry Lycopa (Cerasis likopin). A gyümölcs szilvaszerű, sötétvörös, vékony bőrű. Nagy mennyiségű likopént tartalmaz.
 • F1 Cherry Lisa (Lisa cerasis). A gyümölcs hosszúkás, narancssárga.
 • F1 Cherry Myo (Cerasis Mio). A gyümölcs kerek, vörös színű, súlya legfeljebb 35 g. Az ízlés szerint a hagyományos paradicsomra emlékeztet.
 • Minibel (Minibel). A bokor magassága 40 cm, a gyümölcsök tömege akár 25 g is lehet.
 • F1 Cherry Kira (Cerasis Kira). A gyümölcs kerek, narancssárga, súlya legfeljebb 30 g, gyümölcsös ízű. A kefén legfeljebb 20 gyümölcs képződik.

 
 

Cseresznye paradicsom: Kültéri termesztés

Az otthoni termesztés szabályai

A cseresznye egyik nagy előnye, hogy az ablakpárkányon termeszthetők, azonban csak gondos gondozás mellett adnak jó termést.

Magkezelés

A vetést a vetés előtt 24 órán át szobahőmérsékleten vízben kell tartani. Felveheti a növekedést stimuláló anyagot a vízbe, és áztassa a magokat, mielőtt gyengén kálium-permanganát oldatban 5 percig áztatja. Ha azonban magabiztos a vetőmag minőségében, kihagyhatja ezt a lépést, és azonnal elkezdheti a vetést.

Talaj előkészítése

A cseresznye talaját egyenlő részben tőzegből, humuszból és sodrás talajból készítik. Faszenet adhat a keverékhez 200 g / 10 kg talaj mennyiségben, vagy ásványi műtrágyát. Annak érdekében, hogy a magok gyorsabban kihajthassanak, a talajt meleg vízzel kell megpiszkálni az ültetés előtt.


 
 

 

Magok ültetése

A vetőmagokat a talajba (dobozokba vagy poharakba) ültetik, sekélyre, fóliával lefedve. Az első hajtások megjelenése után a film eltávolítható.

A paradicsom későbbi ültetésekor gondosan meg kell fontolni az edények kiválasztását. A cseresznye növekedése teljesen függ a gyökérzet állapotától, tehát a cserepek mélysége körülbelül 14-18 cm, szélessége pedig 22 cm lehet. Fontos, hogy a növények elegendő fényt és hőt kapjanak, ezért a széles ablakpárkány és a meleg lodža optimális a növekedési helyekre.

Ápolási szolgáltatások

Az otthonának gondozása bizonyos szabályokat igényel.

 1. Amikor a hajtások 7 cm-re növekednek, azokat ki kell vékonyítani.
 2. A paradicsomot időszakonként kell öntözni, termeszteni, és állandó levegőhöz kell jutniuk a gyökerekhez.
 3. A magas színvonalú és magas hozam elérése érdekében a növényeket hetente egyszer nem szabad megtermékenyíteni.
 4. Ha a paradicsom magas, vegyen be olyan csapokat, amelyekhez később a növényeket rögzítheti.

 
 

 

Cseresznyeparadicsom egész évben otthon termeszthető. Ennek köszönhetően mindig friss édes paradicsom lesz az asztalon. A gyümölcs betakarítása akkor ajánlott, amikor barnássá válik: ez felgyorsítja a következő termés érését. Ha az időjárás hosszú ideig felhős, a paradicsomnak további megvilágítást igényel.

Növekvő cseresznye paradicsom a szabadban

Nyílt terepen a cseresznyefákat ugyanúgy termesztik, mint a hagyományos paradicsomot. De némi különbséggel.

Magkezelés

Csak megbízható vetőmag ültethető nyílt talajon. Ha boltban vásárolta, először ellenőrizze a magvak csírázását: adjon hozzá 10 g sót egy edénybe vízbe, és merítse bele a magokat. Azok, amelyek felbukkannak, nem alkalmasak leszállásra. A maradékot öblítse le tiszta vízzel.


 
 

 

Ahhoz, hogy a palánták ne betegek legyenek, fél órán át fertőtleníteni kell a magokat egy kálium-permanganát gyenge oldatában. Ezután meg kell mosni és szárítani.

Talaj előkészítése

A talaj megfelelő előkészítése meghatározza, hogy a növény milyen jó lesz. A cseresznye talajkeverékének egyenlő részben tőzegből, humuszból és fűrészporból kell állnia. Ezenkívül komplex műtrágyát vezetnek be. Ezután a talajt kálium-permanganát oldattal kezeljük.

Kültéri leszállás

A palánták vetését április elején hajtják végre: a magokat nedves talajba, 10 mm-es barázdákba ültetik, majd enyhén meghintik a talajjal és fóliával fedik le.

A nyílt talajba ültetés csak akkor lehetséges, ha legalább egy jó levél megjelenik a növényen, azaz kb. 70. napon. 15x15 cm-es lyukakat ástak a földbe egy bajonett bajonett mélységéig. A bokrokat sakktábla mintázatban ültetik.

 

Ápolási szolgáltatások

A cseresznyeparadicsom nagyon szereti a meleget. Napközben a jó növekedés érdekében körülbelül +23 ° C, éjszaka pedig körülbelül 16 ° C hőmérsékleten van szükségük. Ellenkező esetben a gyümölcs lassan képződik, és a pollen sterilré válhat.

A cseresznyeparadicsomnak mérsékelt öntözésre van szüksége: képesek függetlenül kivonni a talaj nedvességtartalmát. Az optimális az öntözés hetente néhányszor. Forró időjárás esetén a talaj kiszáradásakor öntözzük.

A betegségek megelőzése érdekében a paradicsom palántákat közvetlenül az ültetés után réz-kloriddal kezelik 30 g anyag / 10 liter vízmennyiséggel.

Paradicsom nyakkendő

A cseresznye paradicsom megkötése megköveteli. Ehhez három méteres téttel közelük vezetnek 50 cm mélyre, és a cövek között 30 centiméter magasságban kábelt húznak, amelyhez a növényeket kötik. A harisnyakötő ismétlődik a bokrok növekedésével - már magasabb magasságban is. Amikor a paradicsom eléri a 2,2 méter magasságot, az eljárást meg lehet szakítani.

Cseresznye: magvak ültetése

Mint láthatja, a cseresznyeparadicsom bármilyen nehézség nélkül, önmagában is tenyészthető - otthon és a szabadföldön is. Nagyon finom, egészséges és ugyanakkor meglehetősen szerény. A lényeg a talaj megfelelő előkészítése, az öntözési rendszer betartása és a növények időben történő megkötése.